Uydu Kent

madde14 sitesinden
Şuraya atla: kullan, ara

 Türkiye iltica sistemine göre, sığınma talebinde bulunan kişiler, başvurularının ardından, sığınma prosedürü süresince ikamet edeceği bir şehre yönlendirilir. Yönlendirilen bu şehir Uydu kent olarak adlandırılmaktadır.


Genellikle Orta Anadolu'da bulunan ve İçişleri Bakanlığı tarafından güvenlik açısından "sorunsuz" olduğu kabul edilen şehirlere[1] yönlendirilen başvurucular, bu şehirlerde açık ikamet prensibine uygun olarak yaşamaktadırlar. Buna göre, yerleşilen ilin Emniyet Müdürlüğü Yabancılar Şubesi tarafından belirlenen periyotlarda, ilgili karakollara giderek şehirde olduklarına dair imza atan Sığınmacıların, bu uydu kentleri izinsiz olarak terk etmeleri yasaktır.


Kimi zaman 7-8 yıl boyunca sığınma prosedürlerinin tamamlanmasını ve bir Üçüncü ülkeye yerleştirmeyi bu uydu şehirlerde bekleyen sığınmacılara yönelik yeterli destek çoğu zaman sağlanmamaktadır. Sığınmacılar uydu kentlerde "serbest ikamet" etseler de, ekonomik ve sosyal desteğin oldukça kısıtlı olması ve sığınma işlemlerinin, değinildiği gibi, uzun zaman alması neticesinde ciddi sıkıntılar ile karşı karşıya kalabilmektedirler.


  1. ↑ Uydu kentler: Afyon, Ağrı, Aksaray, Amasya, Bilecik, Burdur, Çankırı, Çorum, Eskişehir, Hakkâri, Hatay, Isparta, İzmir, Karaman, Kastamonu, Kayseri, Kırıkkale, Kırşehir, Konya, Kütahya, Nevşehir, Niğde, Silopi, Sivas, Tokat, Van ve Yozgat



Temel terimler.jpg
Temel Terimler

Mülteci · Göçmen · Sığınmacı · Vatansız Kişi · İklim Mültecileri · Ülkesinde Yerinden Edilmiş Kişiler · İnsan Ticareti · İnsan Kaçakçılığı · Geçici koruma · Uydu Kent · Kabul Merkezi · Coğrafi Sınırlama · Geri Göndermeme İlkesi · Diğer terimler için tıklayınız...