TİHEK - Osmaniye Cevdetiye Geçici Barınma Merkezi Ziyareti Raporu (No: 2019/10)
Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu (TİHEK) 2019'da yayınlanan "Osmaniye Cevdetiye Geçici Barınma Merkezi Ziyareti Raporu (No: 2019/10)".
Raporun Türkçe tam metnini pdf formatında indirmek için tıklayınız.
Suriye’de yaşanan iç savaş ve insani dramlar nedeniyle kitlesel olarak ve yoğun biçimde ülkemize sığınan Suriye vatandaşlarına yönelik, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti insani bir karar almış ve izlediği açık kapı politikası kapsamında Suriye vatandaşlarını ülkemize kabul etmiştir. Günümüzde sayıları 3,5 milyonu aşan bu kişilere “geçici koruma statüsü” verilerek koruma altına alınmışlardır.
Türkiye’de geçici barınma merkezlerinin hukuki, fiziki standartlar ve işletilmesine ilişkin esaslar 22.10.2014 tarihli 29153 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan “Geçici Koruma Yönetmeliği” ve buna dayanılarak çıkarılan “Geçici Barınma Merkezlerinin Kurulması, Yönetimi ve İşletilmesi Hakkında Yönerge” ile belirlenmiştir.
6701 sayılı TİHEK Kanunu’nun 9/1-j bendinde, kurumun özgürlüğünden mahrum bırakılan ya da koruma altına alınan kişilerin bulundukları yerlere haberli veya habersiz düzenli ziyaretler gerçekleştirmek görevini haiz olduğu ifade edilmiştir. Bu bağlamda geçici barınma merkezlerine ziyaret gerçekleştirme TİHEK’in görev ve yetki alanına girmektedir. Bu görevin ifası kapsamında, Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurulunun ziyaretlerin hangi sıklıkla gerçekleştirileceğine ilişkin 19.02.2019 tarih ve 76 no.lu toplantısında alınan kararı ve 03.04.2019 tarihli Başkanlık Makamı Oluru üzerine 9 Nisan 2019 tarihinde Osmaniye Cevdetiye Geçici Barınma Merkezine habersiz bir ziyaret düzenlenmiştir.
TİHEK İ… B… M… K… eşliğindeki heyette; Koordinatör M… B…, İnsan Hakları ve Eşitlik Uzmanları B… M… D… T… ve M… S… ile Kurumda Psikolog olarak görev yapan A… Ö… yer almıştır.
Bu rapor, Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu (TİHEK) tarafından Osmaniye Cevdetiye Geçici Barınma Merkezine gerçekleştirilen izleme ziyareti neticesinde edinilen tespit, gözlem ve görüşmelerin ulusal ve uluslararası normlar bağlamında değerlendirilmesini ihtiva etmektedir.
|