MAZLUMDER - Mültecilerin Sorunları İle İlgili Rapor
İnsan Hakları ve Mazlumlar İçin Dayanışma Derneği (Mazlum-Der) tarafından hazırlanan ve 3 Nisan 2007 tarihinde yayınlanan "Mültecilerin Sorunları İle İlgili Raporun" tam metnini aşağıda bulabilirsiniz.
MÜLTECİLERİN SORUNLARI İLE İLGİLİ RAPOR
İzmir’de aralarında Somali, Nijerya, Suriye, Tunus, Etiyopya, Sudan, Filistin, Irak ve Fildişi Sahili gibi çeşitli ülkelerden olmak üzere 500 kadar mültecinin sorunlarını yerinde incelemek ve araştırmak amacıyla Mazlumder İzmir Şubesi Yönetim Kurulu üyesi Mustafa Kaylı, İzmir Şube Sekreteri Jülide Tunakan ve üyelerimizden Ahmet Uludağ ile birlikte bir komisyon oluşturarak 03.04.2007 tarihinde ve sonraki günlerde mültecilerin yoğun olarak bulunduğu Basmane semtine gidildi.Yapılan görüşmelerde başta ülkelerindeki savaşlar nedeniyle çeşitli sebeplerden dolayı ülkemize kaçak yollarla giriş yaptıkları bizzat kendilerinden dinlendi. Şu anda gerek kaçak olarak gerekse de Yabancılar Şubesi ve Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliğinden aldıkları geçici sığınma kartlarıyla şehrimizde bulunan kişiler.Basmane semtindeki sağlıksız otellerde günde kişi başı 5 dolar karşılığında kaldıklarını beyan ettiler.Ülkemizde kalmak isteyenler olduğu gibi yine çeşitli yollarla Avrupa ülkelerine gitmek isteyenlerde var.
Ülkemiz sınırları içine girdiklerinden itibaren çok çeşitli sıkıntılarla karşılaşmışlar.Zaten insan tacirleri tarafından sömürülen bu insanlar polisinde kendilerine gerek yabancılar şubesinde gerekse de misafirhanelerde kötü muamele edildiğini belirtiyorlar.Komisyonumuza tercüman vasıtasıyla verdikleri bilgilerde polisin kötü tutumunda şikayetçi olduklarını belirttiler.Ayrıca Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği’nin kendilerine çifte standart uyguladığını anlatıyorlar.Geçici sığınma kabul görüşmeleri için verilecek olan randevu tarihlerini uzattıklarını,bu yüzden mağdur olduklarını bildirdiler.
Çeşitli tarihlerde ve kaçak yollardan ülkemize giriş yapan mültecilerden alınan bilgiler; -Samsam; Somalili 35 yaşında 5 çocuğunu Somali de bırakarak gelmiş eşi savaşta buraya geldiğinden beri eşinden ve çocuklarından haber alamıyor şiddetli diş ağrısı çekiyor yanağı şişmiş. -İsmail; Fildişi Sahilinden 25 yaşında babası ve kardeşi savaşta ölmüş kendisi yola çıkmış annesi Somali de kalmış deniz yoluyla kaçak gelmiş ülkesindeki savaştan kaçmış 11 aydır İzmir de kaldıkları otel odası 2 yataklı ancak onlar 4 kişi 1 odada kalıyorlarmış.2 aylık geçici sığınmacı kartlarıyla kalıyorlar İsmail ‘in kollarında hastalık belirtileri var eşi ve çocuğu Fildişinde kalmış.İtalya ya gitmek istiyor. -Mahmut; Filistin de üniversitede öğretim görevlisiymiş.7 çocuğunu ve eşini bırakmak zorunda kalmış.1987 1.İntifada da tutaklanmış 2 ay tutuklu kalmış daha sonra 2.İntifada da tutuklanmış 6 ay tutuklu kalmış çeşitli işkencelere maruz kalmış kendi ifadesiyle kışın en soğuk zamanında başında maske elleri arkada bağlanarak 3 gün dışarıda bırakılmış yemek ve tuvalet ihtiyacı giderilmeden.Avrupa ya gitmek ve politika üzerine mastır yapmak istiyor. -Şems; Somalili 32 yaşında,Türkiye’de dünyaya gelmiş 5 aylık Aziz adlı bir bebeği var Şems’in. Aziz bebek uyuz hastalığı olmuş ve göğsünde hırıltı var.Şems Türkiye’ye geleli 1 yıl olmuş ve burada kalmak istiyorum diyor.Şems ‘in eşi savaştaymış ve Şems’te diğer Somaliler gibi savaştan kaçıp gelmiş.
Heyetimiz gözlemlerinde bölgede sağlıksız yaşam koşullarından dolayı çeşitli hastalıkların baş gösterdiğini görmüş,Bu noktada başta çocuk,kadın,intaniye,diş ve psikoloji olmak üzere çeşitli branşlarda doktorlara acil olarak ihtiyaç olduğu kanaatine varılmıştır.Bu hastalıkların tedavi süreci ilaç temini içinde devlet birimleri,iş adamları ve konuyla ilgilenecek duyarlı vatandaşlarımızı işbirliği içinde çalışmaya davet ediyoruz.
Mültecilerin sorunlarını görüşmek ve yaptıkları bir çalışma varsa bilgi edinmek amacıyla Valilik ve Büyükşehir Belediyesine bizzat giderek yetkililerle görüşmek isteğimiz maalesef olumlu sonuç vermemiştir.Emniyet Müdürlüğü yabancılar şubesin ile yapılan görüşmede konu hakkında prosedür bilgileri dışında yapabilecekleri çok fazla bir şeyin olmadığı bildirilmiştir.
Dernek olarak mültecilerin sorunlarının kısa ve uzun vadede çözümüne ilişkin tespit ettiğimiz noktalar:
1-Bölgede acilen bir sağlık taraması,
2-Görülen hastalıklar için ilaç temini,
3-Üç öğün düzenli beslenme temini,
4-Kalacak yerlerinin iyileştirilmesi ve ücretsiz olması,
5-Çalışma imkanlarının sağlanması.
6-Mültecilerin BMMYK’ya yaptıkları müracaatların hızlı sonuçlandırılması
Ülkemizde kalmak isteyen mülteciler için ise;
1-Düzenli iş imkanı,
2-Eğitim,
3-İkamet şartlarının iyileştirilmesi,
4-Aile birleşimlerinin sağlanması
Olayın insani ve hukuksal boyutları bulunmaktadır.İnsani boyutlarını düzenleme adına iş adamlarını,sivil toplum kuruluşlarını,belediyeyi ve valiliği işbirliğine
Hukuksal boyutunda ise;başta Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği olmak üzere,tüm hukukçuları konuyla ilgilenmeye ve sorunların çözümü için çalışmaya davet ediyoruz.
Sorun, günübirlik küçük çaplı yardımlarla giderilemeyecek boyuttadır.Yaşadıkları kaos ortamından,can kurtarmak amacıyla sığınmış bu insanlara insanca yaşama şartları sağlanmalıdır.
Bunun için devlet ve sivil toplum kuruluşlarını sorumluluk üstlenmeye çağırıyoruz.
26.4.2007
MAZLUMDER İzmir Şubesi
|